Trimestrul 2 de sarcina: simptome si schimbari
- Roxana Istrate
- Apr 24, 2020
- 5 min read
Updated: Apr 28, 2020
Trimestrul 2 de sarcină: la ce să vă așteptați

Hello și bine v-am găsit din nou!
Pentru cele (cei) care nu ați citit articolele mele despre primele semne ale sarcinii și despre simptomele din primul trimestru de sarcină, în cazul în care nu ați ajuns încă la semestrul 2, vă invit sa accesați următoarele link-uri:
În link-urile de mai sus găsiți caracteristici puțin mai tehnice și structurate legate de aceste două etape de început, dacă vreți, însa, să aflați trăirile mele cât se poate de detaliate și personale, am început să scriu o serie de articole despre experiența mea personala înainte și în sarcină.Găsiți prima parte în următorul link:
Majoritatea femeilor care nu s-au simțit bine în primul trimestru de sarcină, în general, încep să se simtă mai bine în al doilea. Greața și vărsăturile ar trebui să scadă în timp. Veți avea mai multă energie și mai puține schimbări de dispoziție pe măsură ce hormonii se echilibrează. Acesta este un moment bun pentru a face față multor sarcini necesare pentru pregătirea venirii pe lume a bebelușului. La mine greața a dispărut de la o zi la alta, pur și simplu, și nivelul de energie a crescut semnificativ. In trimestrul doi am reînceput să fac sport, să ma simt mult mai bine, să pot sa mănânc mai bine și să mă bucur mult mai mult de sarcină și de schimbările ce aceasta aducea în viața mea. Tot în perioada aceasta burtica începe sa fie vizibila și vei putea să simți primele mișcări ale bebelușului. O senzație unica și inexplicabilă.
Cât durează trimestrul 2?
Trimestrul 2 durează de la săptămâna 14 până la sfârșitul săptămânii 26 de sarcină.
Simptome
În această secțiune aș dori să vă prezint cum se modifică simptomele din trimestrul întâi și ce simptomele noi apar în aceasta perioadă. Nu uitați că scriu strict raportat la ce am experimentat eu. Poate că sarcina voastră se manifestă diferit, s-ar putea să nu aveți niciunul dintre aceste simptome sau este posibil să aveți altele complet diferite, deși multe dintre ele sunt destul de comune.
Ce se întâmplă cu corpul tău?
Printre cele mai comune simptome din trimestrul 2 de sarcină se găsesc:
Poftele și aversiunile alimentare:
Eu nu am avut pofte din acelea care te trezesc în mijlocul nopții, însa simțeam nevoia sa mănânc ștrudel cu mere, portocale, căpșune și supa de pui. De asemenea, aversiunea pentru anumite alimente a fost prezentă în continuare deși în trimestrul doi am început să mănânc mult mai echilibrat întrucât a dispărut senzația de greață.
Urinare frecventă dispare:
Uterul începe să crească spre buric și nu mai pune presiune pe vezică.
Sânii nu mai sunt așa sensibili și tensionați:
Disconfortul scade deoarece organismul se adaptează modificărilor hormonale. Mărimea acestora crește, în schimb.
Arsuri la stomac:
Hormonii de sarcină care relaxează valva dintre stomac și esofag pot permite acidului stomacului să se scurgă în esofag, provocând arsuri la stomac. În cazul meu, arsurile la stomac au început sa fie destul de neplăcute, în mod special înainte de culcare.
Constipație:
Pentru a preveni sau a ameliora constipația, încorporați o cantitate abundentă de fibre în dieta voastră și beți multe lichide. Activitatea fizică regulată ajută, de asemenea. Eu nu am avut deloc aceasta problema în timpul sarcinii.
Insomnie si vivid dreams:
In cazul meu insomnia a început sa dispară, am început sa fiu mult mai liniștita, mai ales din momentul în care am început sa o simt pe fetita mea in burtica, iar faptul ca am reluat activitate fizica cred ca a ajutat foarte mult. Coșmarurile si visele ciudate au continuat, dar au scăzut în număr și intensitate.
Creșterea în greutate:
Creșterea în greutate în timpul sarcinii își mărește ritmul în al doilea și al treilea trimestru. Eu am luat maxim 2 kg în trimestrul 2. Alimentația echilibrată, metabolismul meu și sportul au fost de mare ajutor pentru a mă menține în formă.
Nas înfundat și sângerări nazale:
In cazul meu rinită și problemele cu secrețiile nazale au continuat, ba chiar am început să experimentez sângerări nazale. Prima dată când s-a întâmplata m-am speriat, dar am confirmat la ORL ca totul era în regulă.
Probleme dentare
Eu m-am trezit cu o infecție la o măsea care a necesitat neapărat intervenție stomatologică.
Infecții vaginale
Femeile însărcinate sunt predispuse la infecții vaginale, am avut si eu. Infecția a fost tratata cu antibiotic sub supravegherea medicului ginecolog.
Modificări ale libidoului
Din nefericire, pentru mine și în mod special pentru partenerul meu, libidoul în cazul meu a fost scăzut pe toată durata sarcinii. Atât pe fond psihic cât și din cauza disconfortului fizic.
Respirație greoaie
Uterul crește, organele se rearanjează în cavitatea abdominala și plămânii pot avea de suferit.
Creșterea rapida a părului si unghiilor
Foarte vizibil în mod special la unghii.
Păr și piele luminoase si sănătoase
Ochi uscați si sensibili
Scurgeri din sâni
Corpul începe să producă colostru, un lichid de culoare gălbuie.
Piele uscată cu mâncărimi
Flatulență si balonare
Amețeli
Al doilea trimestru face ca, de obicei, scăderea tensiunii arteriale pe măsură ce vasele tale se extind. Acest lucru vă poate lăsa pe cap sau amețiți, așa că asigurați-vă că rămâneți hidratată și evitați locurile aglomerate in care poate scădea nivelul de oxigen. Eu am leșinat în metrou din senin.
Ce se întâmpla cu mintea ta?
Deși al doilea trimestru de sarcina aduc cu sine un vibe pozitiv de obicei, minte noastră este deja coruptă si grijile si fricile nu dispar așa ușor.
În timpul celui de-al doilea trimestru, s-ar putea să vă simțiți mai puțin obosită așa că ar fi bine sa profitați sa scăpați de griji, frici și nelămuriri hrănind mintea cu informații valoroase. Orice metodă de educație prenatală este binevenita. Citiți cărți, asistați la cursuri de puericultura si parenting, discutați cu partenerul despre cum vedeți viitorul in 3. Învățați cât de mult puteți. Acum e momentul. De asemenea, concentrați-vă pe alegerea unui stil de viață sănătos, acesta va oferi copilului cel mai bun început.
Simptomele care nu trebuie ignorate
Iată câteva simptome care întotdeauna justifică un apel la medic și nu trebuie ignorate, nici în trimestrul 2:
Sângerare vaginală puternică
Vărsături persistente
Crampe severe
Dureri abdominale severe
Urinarea dureroasă
Febră, frisoane și / sau dureri de spate
Umflarea severă a mâinilor / feței
Tulburări de vedere
Dezvoltarea bebelușilor în trimestrul 2
In trimestrul doi sexul fătului este deja vizibil și vei simți primele mișcări ale bebelușului, deși acesta se mișcă de la bun început. Eu am început sa simt identific mișcări conturate cam în săptămâna 19.
Acestea sunt câteva dintre cele mai importante etape din creșterea fătului in trimestrul 2:
Se dezvoltă auzul
Bebelușul tău va începe să audă anumite sunete, cum ar fi bătăile inimii tale, până la a optsprezecea săptămână de sarcină
Se dezvoltă ochii
Ochii bebelușului tău se deschid încă din săptămâna 20. Înainte de aceasta, pleoapele erau bine închise. Cu toate acestea, ochii copilului tău nu pot vedea nimic până în al treilea trimestru
Apar amprentele
Apare un layer de păr fin (lanugo) și o substanță albă (vernix caseosa) care acoperă și protejează pielea copilului
Sistemul digestiv al bebelușului tău va începe să funcționeze
Acesta începe să înghită lichid amniotic și poate chiar să apară sughițul.
Bebelușul va începe să genereze și să elibereze urină, care se transformă în lichid amniotic
La jumătatea celui de-al doilea trimestru, genul copilului ar trebui să fie clar.
Dacă aveți o ecografie, ar trebui să puteți afla sexul copilului dvs., dacă doriți. Rețineți că bebe ar trebui să fie într-o poziție ideală pentru ca medicul sau tehnicianul să vadă organele sexuale.
Se dezvoltă sistemul circulator și inima îi bate mai puternic
Sistemul nervos se dezvoltă
Răspunsurile la stimuli nu mai sunt automate și involuntare, devenind percepute drept senzații reale de către făt.
Fătul începe să manifeste perioade ciclice de somn și de veghe
Important:
Investigațiile recomandate în trimestrul 2 sunt extrem de importante. Nu ezitați să ascultați sfatul medicului și nu ezitați sa faceți sport atât timp cât condiția fizică va permite acest lucru.
Ne vedem curând in alt post!
Por nosortros!
Rox.
Comentarios