COVID-19 in sarcina: Intrebari si raspunsuri
- Roxana Istrate
- Mar 22, 2020
- 6 min read
Updated: Apr 4, 2020
Bună dragilor!
Sper ca sunteți bine.
De două săptămâni tot caut, investighez si aștept dovezi si studii legate de această pandemie cu #coronavirus raportate la femeile însărcinate. Este, bineînțeles, aspectul care mă preocupa cel mai mult in momentul de față. Sunt însărcinată în aproape 34 de săptămâni, m-am autoizolat acum două săptămâni și momentan stare mea psihică este bună. Mă îngrijorează, totuși, și sănătatea celor dragi și a populației în general, lăsând la o parte criza economică și alte efecte colaterale.
Și tot căutând mi-am dat seama că nu se știe mare lucru despre nimic, însă am adunat niște răspunsuri la câteva întrebări pe care eu mi le-am pus, și pe care le-am tot văzut în comunitățile de mămici și viitoare mămici. Fiind vorba de date și informații obținute din surse oficiale și de încredere am decis sa fac un rezumat și să împărtășesc ce am aflat, cu voi.
Sursele principale din care m-am informat sunt: documente tehnice publicate de ”The Royal College of Obstetricians and Gynaecologists” (RCOG) din UK, documente tehnice despre protocolul recomandat în sarcină în caz de infecție cu sau suspiciune de COVID-19 publicate de Ministerul Sănătății din Spania și, bineînțeles, de pe site-ul oficial al Organizației Mondiale de Sănătate (OMS). La sfârșitul articolului găsiți link-uri către fiecare sursă utilizată.
Sper din tot sufletul să vă fie de folos și voi actualiza postarea pe parcurs dacă apar noutăți.
Femeile însărcinate prezintă un risc mai mare de COVID-19?
În prezent, mai multe studii sunt în curs de cercetare pentru a înțelege impactul infecției cu COVID-19 asupra femeilor însărcinate. Datele sunt limitate, dar în prezent nu există dovezi că acesta ar prezenta un risc mai mare de boală severă pentru femeile însărcinate decât pentru populația generală.
Cu toate acestea, datorită modificărilor corpului și sistemului imunitar, știm că femeile însărcinate pot fi afectate grav de unele infecții respiratorii. Prin urmare, este important ca acestea să ia măsuri de precauție pentru a se proteja de COVID-19 și de a raporta eventualele simptome (inclusiv febră, tuse sau dificultăți de respirație) furnizorului de servicii medicale.
OMS (Organizația Mondială de Sănătate) va continua să investigheze și să actualizeze informațiile și sfaturile publicate, pe măsură ce vor fi disponibile mai multe dovezi. Între timp, stați acasă si nu vă panicați. Momentan nu există decese raportate la gravide (date din 18 Martie 2020).
Sunt însărcinată. Cum mă pot proteja împotriva COVID-19?
Femeile însărcinate trebuie să ia aceleași măsuri de precauție pentru a evita infectarea cu COVID-19 ca și celelalte persoane. Recomandările pentru protecție ar fi:
Spălarea frecventă pe mâini cu o soluție pe bază de alcool sau cu săpun și apă.
Păstrarea distanței dintre voi și ceilalți (aprox. 2 metri)
Evitarea atingerii ochilor, nasului și a gurii
Practicarea igienei respiratorii. Aceasta înseamnă să-ți acoperi gura și nasul cu cotul sau cu șervețelul de unică folosință în caz de tuse sau strănut
Evitarea aglomerațiilor și a transportului în comun
În caz de simptomatologie, se recomanda autoizolarea la domiciliu și intrarea în contact cu serviciile sanitare. Apelați numerele de telefon furnizate de autorități înainte de a merge la o unitate medicală și urmați instrucțiunile primite prin telefon.
Personal, eu vă recomand sa vă autoizolați în orice situație, chiar daca riscul de infecție este mic, este mult mai sigur.
Ce simptome produce COVID-19 la femeile însărcinate?
Potrivit OMS, marea majoritate a femeilor se va confrunta doar cu simptome de răceală / gripă ușoare sau moderate. Tusea, febra și insuficiența respiratorie sunt alte simptome relevante. Simptome mai severe, cum ar fi pneumonia, sunt descrise pe scară largă cu COVID-19 la persoanele în vârstă, la imunodeprimate și la cele cu afecțiuni pe termen lung, precum diabetul, cancerul și bolile pulmonare cronice. Aceste simptome ar putea apărea și la femeile însărcinate, deci trebuie identificate și tratate prompt. În prezent, există un caz raportat al unei femei cu COVID-19 care a fost internată la spital în gestație de 34 de săptămâni, căreia i s-a efectuat cezariană de urgență și a fost internată în unitatea de terapie intensivă cu disfuncții multiple de organe și disfuncție respiratorie acută.
Poate fi transmis COVID-19 de la o femeie însărcinata la făt sau nou-născut?
Potrivit studiilor realizate, încă nu se știe dacă o femeie însărcinată cu COVID-19 poate transmite virusul fătului sau copilului în timpul sarcinii sau la naștere. Până în prezent, virusul nu a fost găsit în probe de lichid amniotic sau lapte matern.
Au fost raportate două cazuri de posibilă transmisie verticală (transmitere de la mamă la bebeluș în sarcină sau în timpul nașterii). În ambele cazuri, nu este clar dacă transmisia a fost înainte sau imediat după naștere. Opinia experților este că fătul este puțin probabil să fie expus în timpul sarcinii. Chinezii au testat lichid amniotic, sânge de cordon, tampoane de gât neonatale și probe de lapte de la mamele infectate cu COVID-19 și toate probele au fost testate negativ. Prin urmare, transmisia este cel mai probabil să fie de la mama la nou-născut, după naștere. În prezent, nu există dovezi cu privire la transmiterea prin fluide genitale.
Exista, deci, riscul de transmisie orizontală (prin contact mama-bebe), prin intermediul unei infectării prin apropiere obișnuită. Acesta este la fel de mare ca pentru populația generală.
Care sunt efectele produse de COVID-19 asupra fătului?
În prezent, nu există date care sugerează un risc crescut de avort sau pierdere precoce de sarcină în raport cu COVID-19. Rapoartele de caz din studiile de sarcină timpurie efectuate in legătura cu alte forme de coronavirus nu demonstrează o relație convingătoare între infecție și riscul crescut de avort spontan sau pierdere în al doilea trimestru.
Deoarece nu există nicio dovadă de infecție fetală intrauterină cu COVID-19, se consideră, în prezent, puțin probabil să existe efecte congenitale ale virusului asupra dezvoltării fetale.
Femeile însărcinate confirmate sau suspecte de COVID-19 trebuie să nască prin cezariană?
Nu. Sfatul OMS este ca cezariana să fie efectuată numai atunci când este justificată medical.
Modul de naștere trebuie individualizat și bazat pe preferințele femeii însărcinate, alături de indicațiile obstetrice.
Pot alăpta femeile cu COVID-19?
Da. Femeile cu COVID-19 pot alăpta dacă doresc acest lucru.
Este liniștitor faptul că în șase cazuri chineze testate, laptele matern a fost negativ pentru COVID-19; cu toate acestea, având în vedere numărul mic de cazuri, aceste dovezi ar trebui interpretate cu prudență. Principalul risc pentru sugari alăptați este contactul strâns cu mama, care este probabil să împrăștie picături infecțioase în aer. Având în vedere dovezile actuale, recomandăm ca beneficiile alăptării să depășească orice risc potențial de transmitere a virusului prin lapte matern. Riscurile și beneficiile alăptării, inclusiv riscul de a ține copilul în apropierea mamei, trebuie discutate cu aceasta. Această orientare se poate schimba pe măsură ce studiile evoluează.
În timpul alaptatului, o femeie cu COVID-19 trebuie sa aplice următoarele măsuri:
Practicarea igienei respiratorii în timpul hrănirii, purtatul unei măști de protecție
Spălatul mâinilor înainte și după atingerea copilului
Curățarea și dezinfectarea periodica a suprafețelor din jur. Există dovezi științifice care arată că virusul este inactiv în contact cu o soluție de clor cu o concentrație de 0,1%, etanol la 62-71% sau peroxid de hidrogen în 0,5%, într-un minut
Evitarea tușitului și a strănutului asupra copilului.
Îmi pot atinge și ține copilul nou-născut dacă am COVID-19?
Da. Contactul apropiat și alăptarea timpurie, exclusivă, ajută un copil să crească sănătos. Ar trebui să fiți susținute să alăptați în siguranță, cu o igienă respiratorie bună;
Țineți nou-născutul piele pe piele și spălați-vă pe mâini înainte și după atingerea copilului.
Am COVID-19 și nu-mi pot alăpta copilul direct. Ce pot să fac?
Dacă vă simțiți prea rău și nu puteți alăpta bebelușul din cauza COVID-19 sau a altor complicații, ar trebui să fiți susținute pentru a oferi copilului dvs. lapte matern sau formula în mod sigur.
Va trebui să urmați următoarele măsuri:
Extragerea laptelui: mulgeți laptele luând măsuri maxime de igienă
Administrarea laptelui la nou-născut se va face de către un îngrijitor sănătos
Nu este necesar să se pasteurizeze laptele extras
În cazul în care folosiți formulă sau lapte matern muls, se recomandă respectarea strictă a ghidurilor de sterilizare
Cea mai importantă măsura împotriva infectării este auto-izolarea voluntară. #statiacasa, nu ma satur să repet asta. Eu sunt în casa de doua săptămâni si mă simt în siguranță. În cazul în care aveți nevoie sa ieșiți din orice motiv, faceți rost de o masca, stați departe de alte persoane și respectați cu strictețe igiena mâinilor. Este o perioada grea, o simt pe propria piele; frica de necunoscut când ne lovim de aceste incertitudini și frica de infectare în cazul acestei pandemii, mai ales când ne simțim responsabile și pentru bebelușii noștri, este complet normală. Tot ceea ce trebuie să facem este să ne informăm, să respectam măsurile impuse de autorități și să nu ne panicăm. Va trece și aceasta criză, sunt sigură, și poate reușim sa ieșim din ea mai înțelepți si mai precauți. Vă doresc multă sănătate și vă transmit cele mia bune gânduri.
Take care!
¡Por nosotros!
Rox.
Comments